ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ <<ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ>> ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ

429

Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας και μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ευρώπης. Η αιώνια πρωτεύουσα έχει μόνο πιστούς φίλους και φανατικούς θαυμαστές. Είναι ο μεγαλύτερος και πολυπληθέστερος δήμος της Ιταλίας, βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, και διατρέχεται από τον ποταμό Τίβερη. Η ιστορική πόλη είναι κτισμένη ανατολικά του ποταμού πάνω σε επτά λόφους. Το κέντρο της απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αλλά η αστική περιοχή φτάνει μέχρι τις ακτές στο Τυρρηνικό πέλαγος. Είναι η πόλη που ο Πικάσο περιέγραψε σαν τη «μητρόπολη με τις τρεις αιωνιότητες»,  της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της μουσικής των αιθέρων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ρωμύλος θεμελίωσε τη Ρώμη στον Παλατίνο Λόφο το 753 π.Χ., στη συνέχεια σκότωσε τον δίδυμο αδελφό του Ρέμο και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της. Άλλος μύθος θέλει τον ευγενή Αινεία από τη Τροία, ο οποίος έφυγε όταν καταστράφηκε η Τροία στον Τρωικό πόλεμο, να είναι ιδρυτής της Ρώμης αλλά αυτός ο μύθος επινοήθηκε από τους Ρωμαίους συγκλητικούς, όταν η Ρώμη έγινε αυτοκρατορία και ήθελαν να είναι μια πολιτική συνέχεια μιας άλλης μεγάλης πόλης.

Η Ρώμη διατηρεί μια φυσική συνέχεια από την αρχαιότητα ως και σήμερα και δηλώνει το ένδοξο παρελθόν της σε κάθε γωνιά. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη οικισμών στην περιοχή ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ.. Η Ρώμη ήταν η πρωτεύουσα διαδοχικά στο Ρωμαϊκό Βασίλειο, τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τελικά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το 1871 έγινε η πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ιταλίας.

Τον 20ό αιώνα και ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθυσμός της αυξήθηκε σημαντικά και σήμερα η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους. Μέσα στα όρια της βρίσκεται το Βατικανό, ένα ξεχωριστό κρατίδιο που είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα.

Η Ρώμη των αυτοκρατόρων και των παπών διαθέτει το ταμπεραμέντο και τη γοητεία μιας απρόβλεπτης και απολύτως ερωτικής ντίβας, που στα πόδια της έχουν υποκλιθεί όλοι και όλα. Είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι’ αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη».

Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980. Είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από διάφορες ιστορικές περιόδους, από την αρχαιότητα ως το Μεσαίωνας και από την  Αναγέννηση μέχρι μεταγενέστερα. Ως τέτοιο μνημείο αναγνωρίζεται επίσης και το Βατικανό.

Οι κάτοικοι της ισχυρίζονται ότι «για να δεις τη Ρώμη δεν φτάνει μια ζωή», και μάλλον έχουν δίκιο. Ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της Ρώμης είναι το Κολοσσαίο, το επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας χωρητικότητας 50.000 θεατών. Το Πάνθεον που είναι ο ναός αφιερωμένος στους θεούς της Αρχαίας Ρώμης είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας. Αν κάποιος την επισκεφτεί αξίζει να δει την Καπέλα Σιξτίνα που είναι ντυμένη με αναγεννησιακές τοιχογραφίες και τη διάσημη οροφή του Μιχαήλ Άγγελου. Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία είναι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η πλατεία του Αγίου Πέτρου που εκεί διεξάγονται οι σπουδαιότερες παπικές λειτουργίες καθώς χωράει πάνω από 60.000 πιστούς. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε το μπαρόκ σιντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι, που οι επισκέπτες πετώντας ένα κέρμα αφήνουν τα εσώψυχα τους ελπίζοντας σε ένα θαύμα!

Βασική προϋπόθεση για να ανακαλύψετε και να απολαύσετε την ομορφιά και το άρωμά της είναι να την περπατήσετε. Η Ρώμη είναι ζωντανή, φασαριόζα και ο ιδανικός προορισμός για όλο το χρόνο. Δεν είναι μόνο ένα υπαίθριο μουσείο με αναρίθμητα μνημεία, όποιος την επισκεφτεί πρέπει να πάρει μια γερή δόση από dolce vita!

Τα πρώτα ιερά στη Ρώμη κτίστηκαν από τους Λατίνους κατοίκους της, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο άλλαζαν ονόματα και εξελληνιζόταν λόγω της επαφής των Λατίνων με τους Έλληνες της Νότιας Ιταλίας και της Σικελίας. Οι Θεοί που λατρευόντουσαν πιο πολύ ήταν: ο Ιανός, ο Κρόνος, ο Ήφαιστος, ο Άρης, ο Δίας, η Δήμητρα και η Άρτεμης.

Η Ρώμη είναι σημαντικός κόμβος των ιταλικών σιδηρόδρομων. Μέσα στην πόλη υπάρχουν σταθμοί του υπεραστικού και προαστιακού δικτύου. Μέσα μαζικής μεταφοράς που λειτουργούν στην πόλη είναι το μετρό, το τραμ και τα λεωφορεία. Έχει επίσης γραμμή εξπρές για το αεροδρόμιο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το διεθνές αεροδρόμιο, η δεύτερη ονομασία του είναι Φιουμιτσίνο, είναι το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο της Ιταλίας,χρησιμοποιείται από περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Υπάρχει ένα ακόμα μικρότερο αεροδρόμιο, το μικτό, στρατιωτικό και πολιτικό, Τσιαμπίνο, εξυπηρετεί πτήσεις τσάρτερ και αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους.

Η Ρώμη διοργάνωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Το κεντρικό στάδιο των αγώνων ήταν το Ολίμπικο. Σ’ αυτό το στάδιο έγινε και ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 1990. Σήμερα είναι η έδρα των δύο δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ρώμης, Ρόμα και Λάτσιο.

Οι εικόνες στη Ρώμη εναλλάσσονται και σε ταξιδεύουν διαρκώς, από το ένδοξο παρελθόν ως το τώρα. Αρχαία μνημεία, βαριά μεσαιωνικά οικοδομήματα, στενά δρομάκια, αναγεννησιακά αρχιτεκτονήματα, μουσεία με πλούσιες συλλογές έργων τέχνης, κομψές πλατείες με σιντριβάνια, μοναδικοί ναοί, αψιδωτές γέφυρες και βίλες αποτελούν την ανεκτίμητη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά αυτής της υπέρλαμπρης πόλης. Η πόλη που σημάδεψε ανεξίτηλα την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια Ιστορία, η πόλη που δεν αφήνει το νου και το βλέμμα του επισκέπτη να σκεφτεί κάτι άλλο,, η πόλη που όταν βρεθείς εκεί βρίσκεσαι σε διαρκή υπερένταση.