ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ

663

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Το Αμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του. Σήμερα αποτελεί το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Το Άμστερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας. Το υψόμετρο του Άμστερνταμ είναι μόλις 2 μέτρα και σαν πόλη κατέχει τον τίτλο της πόλης με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο.

Το Άμστερνταμ έχει περισσότερα από 80 μουσεία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που στεγάζονται στις εκκλησίες της πόλης. Κάποια από αυτά ανήκουν στα σημαντικότερα στον κόσμο ενώ, πολλά βρίσκονται στην Πλατεία Μουσείου και σε διαρκή ανακαίνιση.Ένα από τα γνωστά τμήματα της πόλης είναι το σημείο με τα “κόκκινα φώτα”, το ντε Βάλλεν, η πόλη όμως έχει ένα μεγάλο αριθμό ‘κόφι-σοπς’.

Ο ποταμός Έι αποτελεί το διαχωριστικό σημείο μεταξύ του ιστορικού κέντρου και των βόρειων συνοικιών του Άμστερνταμ. Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται νότια του ποταμού και νότια του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού. Το παλαιότερο σημείο του κέντρου είναι το Βάλεν που σήμερα, ταυτίζεται με την «κόκκινη περιοχή». Ακτινωτά, απλώνονται σε σχήμα μισοφέγγαρου τα πανέμορφα χράχτεν. Η ζώνη που σχηματίζουν  περιελήφθη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Αύγουστο του 2010.

ΧΑΓΗ

Η Χάγη είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Ολλανδίας, βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στην επαρχία της Νότιας Ολλανδίας της οποίας αποτελεί επίσης την πρωτεύουσα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας και φιλοξενεί την Έερστε Κάμερ και Τβέντε Κάμερ, δηλαδή την άνω και κάτω βουλή αντίστοιχα, που σχηματίζουν το Ολλανδικό κοινοβούλιο. Στην πόλη βρίσκονται όλες οι ξένες πρεσβείες και τα κυβερνητικά υπουργεία, όπως επίσης και το Ανώτατο Δικαστήριο. Η Χάγη είναι έδρα διαφόρων θεσμών των Ηνωμένων Εθνών όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων καθώς και η Ακαδημία της Χάγης για το Διεθνές Δίκαιο.

Η Χάγη περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές παραλιακές πόλεις. Το βασικό παραλιακό θέρετρο Σχέβενινχεν, στο νότιο δυτικότερο μέρος της πόλης, είναι δημοφιλής προορισμός για τουρίστες και τη νεολαία. Με 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως είναι η πιο δημοφιλής παραλιακή πόλη στη Μπενελούξ. Το Κεϊκντάουν είναι το άλλο παραλιακό θέρετρο της Χάγης, στα νοτιοδυτικά, αρκετά μικρότερο, που συγκεντρώνει κυρίως τον τοπικό πληθυσμό. Η νυχτερινή ζωή περιστρέφεται γύρω από τις τρεις βασικές πλατείες στο κέντρο της πόλης: την ‘Πλατεία’, την ‘Μεγάλη Αγορά’ και την ‘Εξωτερική Βουλή’. Η ‘Εξωτερική Βουλή διαθέτει  πολυτελή κινηματογράφο και μερικά μπαρ και εστιατόρια κοντά. Παρόμοια διάταξη νυχτερινής ζωής επικεντρωμένης γύρω από έναν κινηματογράφο διαθέτει και το Σεβενίνχεν, αν και, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η παράκτια λεωφόρος με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τη διασκέδαση προσελκύει τους περισσότερους.

Η Χάγη διαθέτει το μερίδιό της από καλά μουσεία και πολιτιστικούς θεσμούς, όπως: η Μαντουροντάμ που είναι μια μικρογραφία της πόλης και αντικατοπτρίζει ολόκληρη την Ολλανδία εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική, την υποδομή και την ιστορία, το Πανόραμα Μεσντάχ το οποίο φιλοξενεί έναν κυλινδρικό ‘πανοραμικό’ πίνακα ύψους 14 μέτρων και μήκους 120 μέτρων, που απεικονίζει την Χάγη και το Σεβενίνχεν στον 19ο αιώνα και παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο που δίνει στον θεατή την εντύπωση πως κοιτάζει μια πραγματική σκηνή και όχι μια ζωγραφιά καθώς και το Μουζέον που είναι ένα επιστημονικό μουσείο.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ

Το Ντίσελντορφ είναι πόλη της Γερμανίας και πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον ποταμό Ντίσελ, ο οποίος διασχίζει την πόλη. Στην ακριβή μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά το “Ντίσελντορφ” σημαίνει “χωριό του Ντίσελ”. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά, αλλά επίσης οικονομικά και διοικητικά κέντρα του κρατιδίου. Αρκετή σπουδαιότητα έχει επίσης η εμπορική δραστηριότητα του Ντίσελντορφ, το λιμάνι του στο Ρήνο είναι προσιτό για ωκεανοπόρα πλοία και αποτελεί διέξοδο για τα γεωργικά προϊόντα και τα μεταλλεύματα της κοιλάδας του Βούπερ.

Το Ντίσελντορφ αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1135 ως οικισμός ψαράδων. Περιήλθε ύστερα από διάφορες περιπέτειες στους κόμητες του Μπεργκ, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί. Επί ναπολεόντειων χρόνων, η πόλη υπήρξε πρωτεύουσα του μεγάλου δουκάτου του Μπεργκ, μέχρι που το 1815 οπού σε Συνέδριο της Βιέννης την παραχώρησε στην Πρωσία.

Κατά τον 19ο αιώνα ιδρύθηκαν εργοστάσια σιδηρουργίας, μηχανών, υφαντουργίας, και χημικών προϊόντων. Το Ντίσελντορφ ανοικοδομήθηκε σχεδόν ολόκληρο μετά τους σφοδρότατους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει τελείως σύγχρονη όψη. Η πόλη διαθέτει μουσεία μεγάλου ενδιαφέροντος, περίφημα πνευματικά ιδρύματα όπως την Ακαδημία Καλών Τεχνών και λαμπρά κτίρια, ανάμεσα στα οποία το σπίτι που γεννήθηκε ο Χάινριχ Χάινε, ο γοτθικός ναός του Αγίου Λαμβέρτου και το δημαρχείο του 16ου αιώνα.

Ο αριθμός των πολιτών με ελληνική υπηκοότητα ανέρχονταν τον Δεκέμβριο του 2001 ξεπερνάει τις  11.000. Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι Ελληνικοί φορείς στην πόλη όπως η Ελληνική Κοινότητα, οι εθιμοτυπικοί σύλλογοι αλλά το Ελληνικό Λύκειο Ντίσελντορφ σίγουρα αποτελεί ένα από τα πολιτιστικά κέντρα του τοπικού ελληνισμού. Το σχολείο ήταν επιθυμία των Ελλήνων ομογενών γονέων για να μη χάσουν τα παιδιά τους την ελληνική μητρική γλώσσα και τη πολιτιστική τους κληρονομιά.

Για το λόγο αυτό διοργανώνονται πέραν της κανονικής λειτουργίας του σχολείου διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με πρωτοβουλία συνήθως του συμβουλίου των μαθητών, σε συνεργασία πάντα με εκπαιδευτικούς και γονείς. Επίσης υπάρχει η συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις διάφορων Ελληνικών και Γερμανικών φορέων της πόλης. Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο παραμένει η αναγνώριση του απολυτήριου από το Γερμανικό κράτος.