ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΩ ΠΟΛΗ

452

Αν ο δρόμος σας,σας βγάλει στη Θεσσαλονίκη μια βόλτα στην Άνω Πόλη είναι απαραίτητη!

Η Άνω Πόλη είναι σαν να μιλάει στις καρδιές μας και να μας θυμίζει σε κάθε μας βήμα τον κόπο και την προσπάθεια που έκαναν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους όλοι αυτοί που ξεριζώθηκαν και βρέθηκαν στις γειτονιές της σαν πρόσφυγες το 1922 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Τα must see…

 • Τα Βυζαντινά τείχη είχαν περίπου 8 χιλιόμετρα μήκος και ύψος περίπου 10-12 μέτρα. Σήμερα σώζονται μόλις 4 από τα 8 χιλιόμετρα.
 • Ο Πύργος Τριγωνίου είναι ίσως το εντυπωσιακότερο σημείο των τειχών.
 • Γεντί Κουλέ,το φρούριο του Επταπυργίου,βρίσκεται στο βοριοανατολικό άκρο των τειχών.Γύρω στο 1890 το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως αντρικές,γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές.
 • Βόλτα στα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια που έχουν την τιμητική τους στη περιοχή!  Tips…1)Αν έχετε όρεξη για γυμναστική στα ανηφορικά στενά της περιοχής μπορείτε να τη διασχίσετε με τα πόδια,όμως είναι προσβάσιμη και με το λεωφορείο!

  Οι γραμμές που εξυπηρετούν είναι : 22,23

  2)Αν φτάσατε περπατώντας μέχρι το Επταπύργιο λογικό να κουραστήκατε!

  Οπότε μπορείτε να ξαποστάσετε και να δροσιστείτε πίνοντας μια σπιτική λεμονάδα ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας στο καφέ-ουζερί Αίθριο!

  Περπατώντας κανείς στα πλακόστρωτα στενά της Άνω Πόλης ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, στην εποχή του Βυζαντίου,χάρη στο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ,στο οποίο είναι χτισμένα τα σπίτια.

  Εμείς τα περπατήσαμε…σειρά σας τώρα!