ΝΑΥΠΛΙΟ – ΜΕΘΑΝΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

340

Κάποτε ήταν πρωτεύουσα της Ελλάδας. Σήμερα είναι ένας από τους top προορισμούς για να ξεφύγεις -έστω για λίγο- από τη «φλυαρία» της πρωτεύουσας. Το Ναύπλιο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Όποια εποχή κι αν επιλέξεις να το επισκεφθείς είναι υπέροχο! Κοντά στην Αθήνα, κι όμως τόσο διαφορετικό από μια μεγαλούπολη. Τουριστικό αλλά χωρίς να χάνει τον γραφικό χαρακτήρα και τον ρομαντισμό του.

Από το χωριό στην πόλη

Η περιήγησή μας ξεκίνησε από το χωριό Πυργιώτικα που βρίσκεται 6χλμ μακριά από το κέντρο της πόλης. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψος 120 μέτρων και μας προσέφερε πολύτιμες ανάσες αναζωογόνησης. Σε μόλις δέκα λεπτά το σκηνικό άλλαξε. Από τα Πυργιώτικα με τους λιγοστούς κατοίκους και τη χαρακτηριστική ηρεμία του χωριού, μεταφερθήκαμε στο τουριστικό Ναύπλιο με τα γραφικά σοκάκια και… τις βόλτες που δεν έχουν τελειωμό. Με ένα παγωτό στο χέρι -αλίμονο αν πας στο Ναύπλιο και δεν δοκιμάσεις τουλάχιστον ένα παγωτό- περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Συντάγματος. Εκεί, νιώσαμε σαν να περπατάμε δίπλα στην Ιστορία! Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται πολλά ιστορικά κτήρια, όπως το Βουλευτήριο όπου στεγάστηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και το Τριανόν ή Παλιό Τζαμί που είναι το παλαιότερο σωζόμενο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής που υπάρχει στο Ναύπλιο.

Βόλτα στην ιστορία

Και μετά Μπούρτζι, το νησί-φρούριο, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα για να αντιμετωπιστεί η πειρατεία, αλλά πλέον αποτελεί κόσμημα και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς για το Ναύπλιο. Και βέβαια… ανάβαση στο πιο επιβλητικό φρούριο της πόλης, το Παλαμήδι! Τα 999 σκαλιά -ή όσα είναι τελικά!- αξίζει να τα ανέβεις γιατί η θέα σε αποζημιώνει και είναι ένας τρόπος να κάψεις τις θερμίδες των παγωτών! Στη φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καλό είναι να μην μπεις αν είσαι κλειστοφοβικός. Είναι σκοτεινή και αποπνικτική, κανονικό μπουντρούμι δηλαδή… Ωστόσο αξίζει έστω και για λίγα λεπτά να νιώσει κανείς πώς ένιωθε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επί 11 ολόκληρους μήνες κλεισμένος εκεί. Λίγο πριν φύγουμε… Ακροναυπλία: από εκεί το βλέμμα είναι σαν να αγκαλιάζει όλη την πόλη! Από το «διάσημο» Ναύπλιο κατευθυνθήκαμε προς τα «άγνωστα» για πολλούς Μέθανα….

Μέθανα: Άγρια και γαλήνια…

Τελευταία στάση της ταξιδιωτικής μας περιπέτειας: Μέθανα! Αναμφισβήτητα ένας «αδικημένος» προορισμός. Πολλοί νομίζουν ότι είναι νησί, ενώ άλλοι δεν ξέρουν καν πού βρίσκονται. Τα Μέθανα είναι μία χερσόνησος στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Εκεί υπάρχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηφαιστειακά τοπία της χώρας. Ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι φτάσαμε στον σημαντικότερο κρατήρα του ηφαιστείου (υπάρχουν πάνω από 30 κρατήρες!). Μπαίνοντας μέσα στον κρατήρα νιώσαμε να πλημμυρίζουμε από ενέργεια! Βγαίνοντας απολαύσαμε την εντυπωσιακή χρωματική παλέτα του φυσικού τοπίου που έχει τη δύναμη να σε γαληνεύσει στη στιγμή.

Όσο απομακρυνόμασταν από τον κρατήρα μία σκέψη πηγαινοερχόταν στο μυαλό μου: τα outsider καμιά φορά επιφυλάσσουν τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις!