ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ

422

«Αιώνια Πόλη», «Πόλη Μουσείο» ή απλά Ρώμη… Όποιο προσωνύμιο κι αν της δώσει κανείς δεν θα περιγράψει επαρκώς αυτή τη σπουδαία πόλη με τη μεγάλη ιστορία…

Η μεγαλοπρέπεια των κτισμάτων, η κομψότητα των «Ρωμαίων», οι πλανεύτρες γεύσεις και τα μεθυστικά αρώματα, όμως, θα γίνουν πολύ ξεχωριστές αναμνήσεις που αναπολώντας τις πάντα θα χαμογελάς! Με ένα τέτοιο… νοσταλγικό χαμόγελο αναπολώ την περιήγηση μας στη Ρώμη.

Περιπλάνηση στην πόλη

Ξεκινήσαμε την πρώτη μας μέρα μας με μια επίσκεψη στον Τίβερη, αυτόν τον αρχαίο ποταμό που προσδίδει γαλήνη στο αστικό τοπίο. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την Piazza di Spagna που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Ανεβαίνοντας τα 138…  ισπανικά σκαλιά φτάσαμε στην Piazza Trinità Dei Monti. Από εκεί η θέα είναι τόσο όμορφη που ούτε η ξαφνική βροχή δεν μας σταμάτησε από το να φωτογραφίζουμε τη ζωή στην πόλη από ψηλά!  Ο ομώνυμος ναός είναι χτισμένος σε γοτθικό στιλ και έχει διπλό κωδωνοστάσιο, με ένα μηχανικό και ένα ηλιακό ρολόι.

Διασχίζοντας τη Via Condotti, τον γνωστό εμπορικό δρόμο με τα πολυτελή καταστήματα, φτάσαμε στην αγαπημένη μου πλατεία, την Piazza Navona. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης και έχει χτιστεί εκεί ακριβώς όπου βρισκόταν το στάδιο του Δομιτιανού. Διαθέτει τρία μεγαλοπρεπή σιντριβάνια με αγάλματα και πολλά κομψά καφέ. Είναι μια μπαρόκ πλατεία που σφύζει από ζωή κάθε ώρα της ημέρας, καθώς δεν είναι μόνο πόλος έλξης για τους τουρίστες, αλλά και σημείο συνάντησης για τους ντόπιους, ενώ εκεί θα συναντήσετε και πολλούς πλανόδιους καλλιτέχνες.

Στη συνέχεια κάναμε μια μικρή στάση στο ρωμαϊκό Πάνθεον, τον ναό που είναι αφιερωμένος στους θεούς του Ολύμπου. Μας εντυπωσίασε ο θόλος του, που είναι και ο μεγαλύτερος που χτίστηκε κατά την αρχαιότητα, με 43,3 μ. διάμετρο στο εσωτερικό του.

Είχε πια αρχίσει να βραδιάζει και η βόλτα μας δεν έλεγε να τελειώσει! Τα φώτα της πόλης άναψαν και πλανόδιοι μουσικοί έδιναν τον ρυθμό! Ανάμεσα σε κατοίκους που βιάζονταν να διασχίσουν τα – γνωστά γι’ αυτούς-  σκηνικά της πόλης τους βρίσκονταν πολυάριθμοι ταξιδιώτες που περπατούσαν αργά, προσπαθώντας να εξερευνήσουν κάθε γωνιά αυτής της μαγικής πόλης…

Εμείς, έχοντας ήδη μαγευτεί, κατευθυνθήκαμε προς τη Fontana di  Trevi για να πετάξουμε το κέρμα μας και -σύμφωνα με τον μύθο- να επιστρέψουμε στη Ρώμη! Η Fontana di Trevi είναι ένα πολύ μεγάλο σιντριβάνι σε μια πολύ μικρή πλατεία (Piazza di Trevi). Όλα τα αγάλματα είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, με πιο εντυπωσιακό αυτό του Ποσειδώνα.

… Σε άλλο κράτος

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο, το Βατικανό! Δεν έχει μόνο αυτή την πρωτιά το Βατικανό…  Είναι επίσης το μόνο κράτος του δυτικού κόσμου όπου απαγορεύεται το διαζύγιο. Η περιήγησή μας ξεκίνησε από την Capella Sistina, το παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού. Εκεί, το βλέμμα είναι μόνιμα στραμμένο στην οροφή, αφού ο Μιχαήλ Άγγελος έχει μεγαλουργήσει δημιουργώντας σκηνές από τη Γένεση ως τη Δευτέρα Παρουσία!

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου αποτελεί εξαιρετικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής: 284 κίονες δωρικού ρυθμού, 15 μ. ύψους ο καθένας, 140 αγάλματα και ένας οβελίσκος που ζυγίζει 322 τόνους την καθιστούν επιβλητικά γοητευτική.

Διαφορετικά αλλά εξίσου εντυπωσιακά

Η Villa Borghese είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη λίγο έξω από τη Ρώμη. Φυσικά και εκεί υπήρχε κάτι από Ελλάδα! Ανάμεσα στα σιντριβάνια, την τεχνητή λίμνη με τις πάπιες και το ατελείωτο πράσινο εντοπίσαμε έναν πολύ κομψό και μικρό ναό αφιερωμένο στον Ασκληπιό. Είχε μάλιστα και επιγραφή στα αρχαία ελληνικά!

Για το τέλος αφήσαμε το Κολοσσαίο…  Αυτή την τεράστια παλαίστρα όπου, αν και οι άνθρωποι απολάμβαναν στιγμές απόλυτης βίας, κατάφερε να αφήσει το στίγμα της ως ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα παγκοσμίου φήμης! Κάπως έτσι ήταν και τα συναισθήματά μας όταν περιηγηθήκαμε στο Κολοσσαίο… αντικρουόμενα. Το δέος έδινε τη θέση του για λίγο στον αποτροπιασμό για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν «προς τέρψιν»…  Όμως είναι αναμφισβήτητα ένα έργο διαχρονικής αξίας που επηρέασε τους αρχιτέκτονες της Αναγέννησης και σήμερα είναι ένα πραγματικό στολίδι για τη Ρώμη!