ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: ΈΝΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ

339

Αν η εξερεύνηση της φυσικής ομορφιάς ενός τόπου σε γοητεύει, τότε το Καρπενήσι είναι ένας προορισμός που θα σε ενθουσιάσει. Αν με ρωτούσαν τι μου άρεσε περισσότερο θα έλεγα ο συνδυασμός του πράσινου με το υγρό στοιχείο σε μία από τις καλύτερες εκδοχές του:  τη σχετικά απρόσιτη, ασυνήθιστη, αυτή που συχνά φαντάζει άγρια κι όμως είναι τόσο ελκυστική!

Η περιπλάνησή μας ξεκίνησε από το χωριό Βουτύρο, ιδανικό καταφύγιο για ρομαντικούς και για όσους θέλουν να ζήσουν στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και να εναρμονιστούν με τη φύση. Το Ninemia Stay & Play, που επιλέξαμε για τη διαμονή μας, με εντυπωσίασε γιατί έδινε την αίσθηση πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου! Ένας χώρος καλαίσθητος και ιδιαίτερα φιλόξενος από τον οποίο δεν θέλεις να φύγεις…

Ο ποταμός Καρπενησιώτης που περνάει και από εκεί ήταν το πιο ταιριαστό μουσικό χαλί στον πρώτο μας περίπατο, ενώ η ιππασία σε ένα τόσο ιδιαίτερο τοπίο ήταν μια υπέροχη εμπειρία! Η Ντέμη και ο Αντώνης –ιδιοκτήτες του Νηνεμία-  μας ξενάγησαν στο εκπαιδευτικό πάρκο “The Newton Park” , το πρώτο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πάρκο στην Ευρυτανία που δημιούργησαν με πολύ μεράκι. Έχει δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και είτε είσαι μικρός είτε όχι από εκεί δύσκολα ξεκολλάς…

Τα μονοπάτια της φύσης

Ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι προς το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς ήταν σαν να πηγαίναμε σταδιακά από το δάσος… στη ζούγκλα! Όσο ανεβαίναμε άρχισε να αποκαλύπτεται η πιο άγρια ομορφιά του τοπίου. Μέχρι να φτάσουμε στη Σπηλιά αντικρίσαμε μαγικές εικόνες… Κρυστάλλινά νερά, πανύψηλα δέντρα, ξύλινα γεφυράκια και καταρράκτες που σε προκαλούν να κολυμπήσεις… και εννοείται ότι κολυμπήσαμε παρόλο που τα νερά ήταν παγωμένα!

Στο φαράγγι Μικρό Πανταβρέχει φτάσαμε ακολουθώντας  ένα  κατηφορικό μονοπάτι 2χλμ. που έμοιαζε με τεράστια στριφογυριστή σκάλα. Το θέαμα που αντικρίσαμε όταν κατεβήκαμε ήταν φαντασμαγορικό, καθώς τα νερά που ξεκινούν από τους κατακόρυφους βράχους πέφτουν κατά  μήκος σαν βροχή, ενώ δημιουργούνται μικρά ουράνια τόξα!

Προυσός και ο Τόρνος

Το χωριό Προυσός φημίζεται για τη μονή Παναγία Προυσιώτισσα, ένα πραγματικό κόσμημα για την περιοχή. Το μοναστήρι στέκει κυριολεκτικά στον γκρεμό του Προυσού, περικυκλωμένο από βουνά, γι’ αυτό και η θέα που έχει κανείς από εκεί είναι απόκοσμη.

Ο Τόρνος είναι ένα χωριό που χαίρεσαι να ανακαλύπτεις… Ο νερόμυλος, τα λιθόκτιστα σπιτάκια, οι ωραίες βρύσες με τα ξύλινα γεφυράκια και βέβαια το λαογραφικό μουσείο… Ένα μικρό χωριό με μεγάλη ομορφιά!